Vad det gäller eteriska oljor varierar både kvalité, färg och doft beroende på faktorer som växtförhållande, klimat, skördesätt och framställning. Ångdestillation och kallpressning är två bra framställningsmetoder. Det är framförallt kombinationen av naturliga ämnen i en balanserad proportion som bidrar till oljans terapeutiska egenskaper. De är högkoncentrerade med en stark doft och bör av den anledningen alltid spädas ut i en basolja innan de t.ex. appliceras på huden. Några exempel på basoljor är sötmandel-, jojoba- och kokosolja.


Och parfymoljor?
En av våra bästsäljare är doften Nytvättat. Det är omöjligt att klämma ut en eterisk olja från ett nytvättat badlakan.  Istället använder man olika doftkomponenter som ofta har sina ursprung i eteriska oljor och skapar en syntestisk doft. Man tar till exempel citronellol från ros, citrongräs eller pelargon, hexyl cinnamal från kamomill, eugenol från neijlikor eller basilika och linalool från björk eller lagerblad.  En kombination av olika ämnenger doften som vi kallar Nytvättat, ett namn vi valt för att den påminner just om en tvättstuga. Den stora skillnaden från eterisk olja är att man inte får den aromterapeutiska effekten, men man kan ju likväl älska doften och återuppleva minnen och stunder när man känner den.

Värt att nämnas är också att alla dofterna i våra produkter, oavsett om de är eteriska eller parfym, är samma som de vi använder i våra Massageljus vilket betyder att de, att de nivåerna vi använder dem, är godkända till att användas i hudvård.  Nästan alla dofter innehåller potentiella allergener, oavsett om det är en ren eterisk olja eller en blandad parfymolja. Det finns en vanlig föreställning att eterisk olja är mildare än parfymolja. Faktum är att många av våra parfymoljor innehåller färre allergener än de eteriska oljorna.


Men vad är egentligen allergener?
Allergener i sin tur betyder inte att de gör en allergisk, även om namnet lätt kan luras. Allergen-listan visar komponenter som finns i produkten som vissa människor är känsliga mot. Den är inte till för att skrämmas, utan för att hjälpa. Om du får en reaktion på någonting så ska du kunna titta på flaskan och själv kunna kartlägga vilken allergen du inte tål. Därmed är det viktigt att du väljer en doftolja där du faktiskt kan se både ingredienser och allergener. Det är dessutom lag att alla doftoljor som säljs inom EU ska vara märkta med detta.  Vi har denna information på alla våra hudvårdsprodukter, som Massageljusen, Body Butter, tvål etc, förstås, och på alla våra andra doftprodukter, som doftljus, doftpinnarna, doftolja, finns så kallade CLP-texter som berättar om innehållets ingredienser. Vi på Klinta håller oss uppdaterade på lagens alla regler och gillar dessutom att ge dig full transparens på vad du tar in i ditt hem.


Hur länge håller de?
Doftoljor oxideras med tiden särskilt i kontakt med luft och värme, vilket innebär att oljans kvalitet och terapeutiska egenskaper minskar eller försvinner helt. Förvara oljorna mörkt (det är därför vi har dem i mörka flaskor) och svalt så håller de sig fräscha längre. Bästa platsen är att ha dem är i kylskåpet. Välj en bra doftolja Sen ska det ju sägas att det är skillnad på doftolja och doftolja! De flesta näsor kan dofta skillnad på en kvalitativ doftolja jämfört med en sämre, och detta gäller både parfymolja som eterisk olja. 


Tack för att du väljer Klinta!

Läs här hur du använder Doftoljor!

Läs här vilka olika aromaterapeutiska egenskaper de eteriska oljorna har!

Och shoppa här!


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.