Varför så mycket varningssymboler och ingredienstext på era ljus? Jag trodde de var naturliga? 
Dessa varningar gäller på den rena parfymen vi har i våra ljus och inte det färdiga doftljuset. Även där parfymen utgör endast 5% av ljusmassan måste vi ändå visa denna varningstext. Alla parfymer, även eteriska oljor som kommer direkt destillerat från naturen, kan påverka både dig och miljön om de skulle spillas i sina rena former i större mängder, därav varningen. 

Men hur många ingredienser har egentligen era ljus? På vissa av ljusen är ingredienslistan lång. 
Tre. Rapsolja, sojavax och parfym (ca 5% av innehållet). Det är parfymen som ibland innehåller flera ingredienser och då måste vi visa alla dessa för att du som konsument ska ha full överblick. 

Jag trodde era ljus var godkända för hudvård?  
Ja, det är de – eftersom parfymen är utspädd. Tänk själv om du hade tagit ett bad i parfym – inte så hälsosamt. Men att dutta lite på handleden, inga problem.  
Basoljan i sig själv (alltså resterande ca 95%) av doftljuset/massageoljan är ren soja- och rapsolja.  

Men varför har inte andra ljus alla dessa symboler?  
Vissa har, andra inte. På Klinta ligger vi i framkant inom detta område. Vi insisterar på att du som konsument ska ha full tillgång till all information du kan tänkas behöva. Och så vill vi ju följa lagen förstås! 

Många av våra konkurrenter väljer att inte visa alla detaljer, ibland pga att det inte ser så vackert ut, symbolerna kan verka skrämmande eller helt enkelt för att de inte vet att de borde finnas där. Om en produkt som doftljus, doftpinnar eller doftolja inte visar den informationen du ser på våra produkter, bryter tillverkaren mot lagen och då står den inför risk för åtal.  En butik som säljer produkter som är felmärkta bryter också mot lagstiftningen. Det är Kemikalieinspektionen samt kommunen som har ansvar att se över detta och ta emot eventuella anmälningar.     

Vi håller med – det är inte alltid så vackert. Men informationen finns där av en viktig anledning.   

Om du har frågor om detta så är du välkommen att höra av dig till oss på info@klintaco.se. 


Lite finstilt för den extra intresserade:
Det som vi säljer är produkter som innehåller
doftämnen (parfymer) som klassificeras som kemikalier. Och sådana produkter täcks av en strikt lagstiftning där en rutin som heter CLP (Chemical Labelling Protocol) måste följas. Samma lagstiftning gäller för alla hemmadoft-produkter, rengöringsmedel, tvättmedel och liknande.  


Lagen som gäller kemikalier gäller över hela EU och täcker alla kemikalier - naturliga såväl som syntetiska - och den gör ingen skillnad mellan ekologiskt och annat.  Det finns många naturliga ingredienser och ämnen som orsaker allergier, kan vara farliga eller även giftiga och dessa måste deklareras. Om du som konsument får en allergisk reaktion mot någonting, precis som när du äter en viss typ av mat, måste du kunna luska ut vad det är du skulle kunna vara känslig mot. Utan ingredienser är detta ej möjligt. JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.